Mirko Grdinić: ZMIJSKI JEZIK

3 Jul

U kući je bilo tiho, samo se iz dvorišta čuo žubor vodoskoka i jednolični hod veterana, remećen samo blagim povjetarcem koji je povijao zavjese i dopuštao muhama da se lijeno vuku po zidu u bijegu od vrućine. Visoki starac tamne kose i brade, prošarane sjedinama, sjedio je za stolom na terasi natkrivenoj baldahinom, na kojoj je bila još jedna stolica, iščekujući posjetitelja. Danas je bio taj dan kada su ga doveli u Ravenu i svake godine je imao istog posjetitelja. Čovjeka kojeg je mrzio neugasivom mržnjom i čovjeka koji mu je nanio sramotu koju je trebao već opravdati Armatusu na posljednjem sudu…Čovjeka koji mu je spasio život i prokleo ga do kraja svijeta.

Znali su da su obojica nasjeli istom zmijskom germanskom jeziku, koji ih je koštao časti, ma koliko ih slavili njihovi narodi. Trebao je poslušati Pinesa i ubiti ga kada se pojavio s Borijem i tražio da ga saslušaju plemenske vođe. Ali riječi su mu bile medene, Armenius, rimski građanin i vojnik, tajni poslanik Makromanskog kralja Maroboda. Još vidi sva lica plemenite braće po oružju i čuje njihove glasove. Znali su da srljaju, da je prerano, ali oni su bili ratnici, a oni ne čekaju već djeluju…

***

Niska kuća bila je premalena da bi primila sve plemenite goste, još uvijek nepovjerljive i poslije svih ovih godina, naoružane zakrivljenim bodežima ili kratkim sica mačevima, brončanim oklopima i dugim željeznim kopljima, sigynama, pa su vijećanje održali kako i priliči ratnicima na livadi usred gradine. Svi su čekali da im se obrati Makromanski gost, kojega je doveo Borij vođa Meleja, koji se zajedno s njim vratio iz zarobljeništva. Makroman je bio sve što su mrzili, obučen po rimskoj modi, glatko obrijan slabić, koji je stalno dizao mirisne krpe do nosa. Međutim, bio je gost jednog od njih i morali su ga saslušati.
– Plemeniti prijatelji, ja Borij, zarobljen sam od strane Makromana kao rimski vojnik, ali nikada mi nisu naudili, odveli su me svome Kralju i ugostili me, i tamo sam saznao da svi sanjamo isti san. Slobodu od Rima i njegovih orlova. Zato je kralj Marobod poslao svog nećaka Armaniusa da nam ponudi savez. Saslušajmo ga.
Krupan muškarac iz plemena Meleja, uklonio se rimskom slabiću i dao mu znak rukom da istupi ispred masivnog hrastovog stola, koji je bio iznesen vani za tu priliku.
– Uvaženi Batone iz plemena Dezidijata, Pinese iz plemena Breuca, Agrone iz plemena Dalmata, Pleurete iz plemena Andizeta, Sentone iz plemena Kolapijana, Demetrije iz plemena Pirusta i Borije iz plemena Meleja, pozdravljam Vas u ime svoga kralja Maroboda i nudim vam savezništvo kako bismo se konačno oslobodili rimske opasnosti, da satremo rimsku vučicu i orla, da se više nikada ne dignu na našoj zemlji. Naši špijuni su nam javili da Rim okuplja legije da bi nas napao i osvojio našu kraljevinu. Mi se spremamo na to već godinama, ali još nismo spremni zaratiti s njima, ali ako zajedno krenemo u rat protiv Rima, uspjet ćemo ih otjerati s naših zemalja.
– Dosta. Mi smo ratnici, a ne babe. Reci nam što nam imaš reći i ne trati nam vrijeme, neka te naši bogovi čuju, a ovo vijeće će uz Armatusa kao boga rata, procijeniti tvoje riječi.
– Tako je Pinese, neka govori.

Prozvani poglavice su klimanjem glave dali do znanja da se slažu s Pinesom, nakon čega je Armanius opet uzeo riječ.
– Dobro, prijedlog moga kralja je da vi započnete pobunu, nakon čega će Rim morati poslati vojsku na vas, a što će nama omogućiti da ih onda napadnemo na sjeveru. Rim se ne može braniti tako rastegnuto, a i ostali narodi će nam se priključiti. Rimski mir će pasti kako se i digao, na vrhovima kopalja i mačeva. Sarmaćani i Dačani stalno zveckaju oružjem i ispituju Rimsku snagu, narodi s Rajne će se dići s nama, svi koji mrze Rim će biti s nama. Pobjeda će biti naša, jer oni to ne očekuju. Ni mi to nismo očekivali, dok nam plemeniti Borij nije odao da se vi već godinama pripremate na rat. Neka se vaši ratnici, kao i naši bore za svoj narod, a ne za Rim. Pokrenite se ratoborni ovnovi i zmije. Budite uz germanske medvjede, neka se pjesme pjevaju kako smo mi pokorili vučicu i orla, a ne on nas. To je prijedlog našeg kralja, sklopimo tajni savez i krenimo u rat zajedno.

***
O, kako je to bilo milo čuti našim ratničkim ušima. Savez koji je mirisao na pobjedu. Svi smo se složili, znali smo da ćemo odmah morati udariti na sve rimske logore, pogubiti sve rimske građane ili neodlučne, moguće izdajice u našim plemenima. Znali smo da nema povratka. Znali smo da smo jaki i da se ne smijemo sukobiti s Rimljanima na otvorenom. Znali smo da ćemo se morati boriti podmuklo iz zasjede. Sve smo znali, ali nismo očekivali izdaju Maroboda kada su rimske legije iz Germanije krenule na nas. Sklopio je mir s Tiberijem i dao mu vremena da nas godinama napada. Sada ga ne mogu ni kriviti. On je svoje postigao. Mi smo izmorili legije, desetkovali ih, a on je dobio svoju pobjedu u Teutoburškoj šumi i slobodu svoga naroda. Rekao je „Pobjeda će biti naša“ i bila je, samo to nismo bili mi.
Naši bogovi su nam pljunuli u lice kada nam je izmakla pobjeda u močvarama rijeke Volsce i obrana Siscie, a sigurno su se grohotom smijali kada nas je Baton Breučki izdao i ubio Pinesa. Nadam se samo da bogovi nikada neće zaboraviti Ardubu, jer ja želim. Nedostajalo nam je samo malo do pobjede jer mnoge su majke Italske plakale, što od tuge, što od gladi…što nam je donijelo i častan poraz, ako ima časti u preživljavanju ratnika nakon što je njegov narod skoro nestao.
Nepravilni koraci šepavog veterana najavili su njegovog gosta, nakon čega je čuo njegov i danas čvrst vojnički korak, praćen šuštanjem svile, a ne zveckanjem oklopa. Natočio je vino koje su obojica voljeli piti svih ovih godina, kao prisjećanje jednoga na dom, a drugoga na pobjedu koja mu je donijela carstvo na dlanu.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

%d bloggers like this: