Jasmina Hanjalić:ČUVARKUĆA STAMBENE JEDINICE

25 Nov

 

Već sam bila stigla do ulice, ali se  vratih da sklonim  čuvarkuću sa svoga balkona. Da se ne vidi, jer evo skoro deceniju zakonom nije dozvoljeno uzgajati ljekovito bilje.

Pričali su stari da ova biljka mesnatih zelenih listova štiti dom od vatre i od udara groma, a efikasno liječi kožu i upalu uha. A kako tek liječi dušu! Majka bi okopavala cvijeće i pjevušila, a  kad me šta zaboli ona trkom u avliju, pa ubere mirisne nane, kadulje, ili čuvarkuće.

Govorila sam, ali niko mi nije vjerovao, biće još  Atlantida!

Otkad su Nijemci donijeli zakon da voda nije ljudsko pravo očekivala sam da će isto biti sa  zemljom, vazuhom, hranom… I evo, obistinilo se! Umjesto da živim na svome imanju stanujem u stambenoj jedinici u oblakoderu. Država mi je oduzela zemlju u korist belgijske prehrambene korporacije koja proizvodi hranu po standardima. Plodovi su kao nacrtani, ali nemaju  ni mirisa ni ukusa. Ni dodir ruke!

A tek zrak!! Obračunavaju mjesečni utrošak po osobi. Ne plaćam puno, pošto sama živim, a prilikom mjerenja nisu našli da dišem punim plućima.

Na vrijeme stižem na posao, začas ću preko novog mosta do bolnice u kojoj radim. Kad su kompanije iz Austrije rušile onu staru ćupriju, građani su se pobunili s parolama „višestoljetna ljepota treba ostati budućim  generacijama“. Ali, vlasti doniješe odluku: „kamen od kojeg je pravljen potiče iz osmanskog  doba i nije po propisu, nepravilnog je oblika i strukture. Ljudi  se predugo zadržavaju na njemu!!“

*

Prođe pauza za obrok. U ordinaciju žurno ulazi mlad, nasmijan i moderno obučen predstavnik ugledne zapadnoevropske farmaceutske firme. Prije nekoliko godina njeni vlasnici su kupili jedinu preostalu domaću tvornicu lijekova za jedan Euro.

 

Veselo mi naziva dobar dan.

–  Nego, šta bi sa S-23, starim dobrim lijekom za krvni pritisak? Nema ga više, a jedino vi ste ga proizvodili! Bio je efikasan i jeftin?!! – pitam ga.

–  Doktorice?! Šta se može zaraditi na lijeku koja košta jedan Euro?! Imamo nove lijekove, manje efikasne, a puno skuplje!

–  Dvadeset puta skuplje!!! Zar nije bolje s manje novca liječiti efikasno!

– Griješite! – odgovara predstavnik koji ima međunarodni certifikat za marketing.   –  Volite svoj posao, zar ne? – nastavlja nakon gutljaja flaširane Alpske vode –  E, da biste imali posla ljudi moraju biti bolesni!

Govori jednolično, kao programiran. Sa efikasnim lijekovima bilo bi manje pacijenata, doktori bi imali manje posla, a farmaceutska industrija manje potrošača. Zato se proizvode skupi lijekovi  koji pomažu, ali ne potpuno.  Zašto lomiti granu na kojoj  sjedimo??!!

– Žao mi naroda, šapatom odgovaram i vrtim glavom. Nešto ljigavo ključa u meni.  Znam, ako to izbljujem možda ostanem  bez posla.

 

– Šta fali da narod ima malo pritiska  ako će od toga svi imati koristi?- pita me predstavnik ne očekujući odgovor.

Gledam ga prozirno. Opet sam na raskršću, i kud god da krenem, odabraću  pogrešnu  stranu! Ako skinem tovar savjesti sa leđa pitaću se je li vrijedilo?

Ćutali smo kad je bilo ono s vodom u Njemačkoj, potom kad su zabranili proizvodnju meda na Islandu, hrane u vrtovima Novog Zelanda, kad su ukinuli ribolov sitnih ribara, domaće vino, a vrh je bio studija o štetnosti dojenja…

Velika  je utjeha to što nemam djecu!

Zadovoljni predstavnik odlazi. Spisak najnovijih lijekova koje ću propisivati  stavljam na sto.

Kad se vratim u svoju stambenu jedinicu biće mrak. Meteorolozi su najavili grmljavinu. Do narednog jutra držati čuvarkuću na balkonu.

 

 

Advertisements

2 Responses to “Jasmina Hanjalić:ČUVARKUĆA STAMBENE JEDINICE”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Najčitanije priče na ZONE SF KNJIŽEVNOSTI | ZONE SF KNJIŽEVNOSTI - December 30, 2013

    […] Jasmina Hanjalić: ČUVARKUĆA STAMBENE JEDINICE […]

  2. ČITANOST SF PRICA BH AUTORA | ZONE SF KNJIŽEVNOSTI - September 2, 2014

    […] Jasmina Hanjalić:ČUVARKUĆA STAMBENE JEDINICE […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

%d bloggers like this: