Ivan Lutz; JEZIKOSLOVAC

25 Nov

 

Upit izdaje: Intergalaktičko vijeće za jezike- planet Tarya

Svrha: Sastavljanje Opće enciklopedije međugalaktičkih jezika i Općeg međugalaktičkog rječnika

Komunikacija prva

Subjekt/istražitelj: Yakoyyill

 

Obavijest!

Kao Voditeljica Intergalaktičkog vijeća za jezike, proglašavam planet

KOO12Gyy podobnim za uključivanje u našu mrežu. Tehnološka evolucija je na vrhuncu i samo je pitanje kratkog vremena kada će ući u našu Uniju. Naši podaci su šturi, ali precizni i doima se da na planetu postoji nekoliko tisuća različitih jezika i dijalekata. Potrebno je uopćiti sliku s lica mjesta. Odabirem  tri lokacije koje su od velikog jezičnog značaja. Na svakoj od njih, naš će agent boraviti dvije godine. Tek tada će se otvoriti mswerr portal za razmjenu kojidomicilno stanovništvo još ne može otkriti. Mswerr portal će prebaciti agenta na planet u roku od dva ciklusa Tariyyya. Za istražitelja- agenta imenuje se exellent Yakoyyill.

 

Glavna izvršiteljica GE, Praa Larinaaa

 

***

Poruka:

 Poštovani kolega Yakoyyill! Čuli smo da ste sretno stigli, te da je vašeslijetanje izvedeno u potpunoj tajnosti. Izvještaje ćete slati: prve, treće i pete godine.(Godina na planetu KOO12Gyy traje 297,18 ciklusa Tariyyya, jedan dan je 0,8136 dnevnih ciklusa Tarya) Nakon toga morat ćete čekati još godinu dana kako bi otvorili kanal i poslali vas nazad. Neka izvještaji budu sažeti i iscrpni. Lingvistička služba je spremna na sve izazove.

 

Voditelj, exellent Zoxxeyyy!

 

***

MSWERR PORTAL OTVOREN

Upravo sam obradio prvi set riječi koji sam učestalo koristio dvije godine.

Moram reći i to kako sam ostao nezamijećen kao pjesnik u središtu velikog grada i da nitko nije ni jednom posumnjao u moje porijeklo. Temperatura na ovom dijelu planeta je kao kod kuće: njihova ljeta ne dosežu više od 26 stupnjeva (što je 34 kredaa sjeverne Tarya doline) i ugodno sam se osjećao. Narod je ljubazan, prijazan i blagonaklon prema strancima. Imaju izraziti smisao za koncentraciju,

rad, predanost i točnost. Na radnim mjestima ponašaju se poput računalnog programa, dok se za vrijeme neradnih sati potpuno raskalaše.

Proveo sam dosta vremena po čitaonicama i družio se s onima koji doista razumiju svoj jezik. Dosta je težak za izgovarati, pa mi je trebalo cijela njihova tri dana da ga potpuno svladam. Imenice nemaju roda ni broja. Pravila za konjugaciju glagola i pridjeva su relativno jednostavna i skoro uopće nemaju izuzetaka, a deklinacije imenica ne postoje. Izračunao sam srodnost s barem trideset devet jezika i narječja na ovom području. Jezik je složeno pisan, ali je izgovorljiv.

Od riječi koje su zanimljive i koje se najučestalije koriste naveo bih: hvala, molim, ugodno, posao, dan, noć, depresija, disciplina, tišina, samoća, suicid, glazba, otuđenost, jezero, potres, tehnologija… Ostatak manje učestalijih riječi šaljem u privitcima. Svaki po nekoliko eksxerra memorijskih zapisa. Već sutra putujem na drugu lokaciju koja je nekoliko tisuća kilometara istočno od mjesta gdje se trenutno nalazim. S ni sa kim se nisam sprijateljio i nikome neću nedostajati – baš kako smo se i dogovorili kada sam polazio.

 

Poruka:

Poštovani kolega Yakoyyill, zahvaljujemo na iscrpnom izvještaju te

na opsežnim analizama u privitcima. Dodjeljujemo riječi međugalaktičkoj enciklopediji i već pokušavamo komunicirati koristeći ih:Hvala vam na dobrim informacijama. Vrlo je ugodno poslovati s nekime kao što ste vi. Sama pomisao da ste nekoliko svjetlosnih godina daleko, hladi nam srca. Nadamo se da niste depresivni i da se ne osjećate otuđeno, te da ne razmišljate o suicidu. Još samo nekoliko godina i vratiti ćete se u naše jezero i više vas nikada neće mučiti kolektivna tišina. Vaše poruke su glazba za naša

osjetila i učimo plivati, danonoćno i disciplinirano, po novim podacima.

 

Praa Larinaaa, glavna izvršiteljica GE je rekla:

Riječi se prekrasno izgovaraju. Uzbuđeno čekamo vaše sljedeće javljanje.

 itelj, exellent Zoxxeyyy!

 

MSWERR PORTAL ZATVOREN

 

***

 

MSWERR PORTAL OTVOREN

 

Vrijeme je doslovno proletjelo. Koristio sam isti identitet kao na prošloj lokaciji. Ovdje me ljudi(to je naziv za ova bića) nisu ni primjećivali, a kamoli shvaćali ozbiljno. Bilo je prekrasno. Temperatura okoline je znatno viša nego ranije pa mi je u dosta slučajeva bilo poprilično neugodno jer nemam žlijezde koje

luče tekućinu za rashlađivanje organizma. Ovdje su ljudi nepristojni i neugodni – mogao bih reći i pomalo ratoborni. Radno vrijeme im traje cijeli godišnji ciklus i nikada ne prestaje. Osjeća se nedostatak empatije. Puno energije troše na sulude stvari za naš pojam. Većina ih nosi oružje, čak i kada vode mlade u školu. Razina znanja je izrazito niska i malo je onih s kojima sam mogao pričati o jeziku koji govore. Gotovo nitko ga ne govori tečno. Život je ovdje brz i blještav; hrana je očajna i nejestiva. No, ipak, i tako neuki, upravljaju politikom cijelog planeta i diktiraju tempo razvoja gotovo svih država na svim kontinentima.

Teško je predvidjeti izgovor riječi na temelju zapisanog oblika, a zapravo, uopće nema deklinacije imenica i pridjeva. Postoje dva padeža. Jezik je podvrsta nekoliko stotina sličnih jezika. U privitku šaljem nekoliko eksxerra memorijskih zapisa. Od riječi koje su zanimljive i koje se najučestalije koriste naveo bih: sranje, jebeno, govno, prokletnik, kurva, novac, bog, odvjetnik, pravo, kriminal, sud, zabava, odjebi…

 

Poruka:

Poštovani kolega Yakoyyill, zahvaljujemo na iscrpnom izvještaju te

na opsežnim analizama u privitcima. Dodjeljujemo riječi međugalaktičkoj enciklopediji i već pokušavamo komunicirati koristeći ih:

Čitali smo ova sranja i moram vam priznati da ste jebeno sposoban prokletnik. Nadam se da nećete upasti u neke kriminalne radnje i da vam netko odvjetničko govno neće pokvariti zabavu dok ste tamo. Neka vas Bog čuva u nakani da izvršite zadatak što je bolje moguće.

Praa Larinaaa, glavna izvršiteljica GE je rekla da odjebete na sljedeću lokaciju

 

Voditelj, exellent Zoxxeyyy!

 MSWERR PORTAL ZATVOREN

 

***

 

MSWERR PORTAL OTVOREN

Ova lokacija je prelijepa. Godišnja doba na planetu KOO12Gyy (kojeg stanovnici zovu Zemlja) ovdje se redovno izmjenjuju i jedno je ljepše od drugog. Stanovnici ovog dijela planeta su drugačiji od svih koje sam upoznao na svom zadatku. Pričljivi su, zanimljivi, ljubazni, prijateljski naklonjeni. Nisam imao problema ući u bilo koju knjižnicu, školu ili porazgovarati s bilo kime. Gotovo svi znaju govoriti književni jezik, ali imaju na tisuće dopuna koje koriste u svakodnevnom govoru. Gotovo nitko ne radi. Na poslu se ponašaju isto kao i u slobodno vrijeme. Svi gledaju kako će napraviti što manje posla unutar radnog vremena.

Glavna preokupacija su im društvena okupljanja gdje jedu prekrasnu hranu i piju alkohol. Društvenost je ovdje poput virusa i moram priznati da mi prija. Nitko me ništa ne pita dok kimam glavom i uzimam rakiju (to im je najomiljenije piće). Miroljubiv su narod dok ih se ne dira. Vodili su nekoliko ratova i iz svakog su izašli kao pobjednici.

U redovnom danu nema pravila i svatko može raditi što želi i kako želi. Ne postoje kulturološke predrasude jer kulture, zapravo, i nema. Svatko, po svojoj volji, uređuje svoj život, bez restrikcija, pravila, zakonskih granica ili represije. Ovdje je slatki kaos koji začuđuje svojim uređenjem i funkcionalnošću.

Postoji sedam padeža: nominativ, akuzativ, genitiv, dativ, lokativ, nstrumental i vokativ; postoje ove vrste riječi: imenice, glagoli, zamjenice, pridjevi, prijedlozi, prilozi, veznici, brojevi te riječi koje svrstavamo kao čestice. Ima nekoliko glagolskih vremena, a nebrojeno pravila za zapisivanje istih.

Prelijepo je to što svatko piše kako želi jer jezik nije uređen i točno se ne zna što je ispravno, a što ne.

Od riječi koje su zanimljive i koje se najučestalije koriste naveo bih: pička, kurac, jebanje, kruh, seronja, seljak, materina, mamu, mater, otac, bog, isus, jebi, puši, drolja, preklapača, brmbača, apljav, štrokav, peder, majmun, svinja…

U privitku šaljem nekoliko eksxerra memorijskih zapisa.

 

Poruka:

Poštovani kolega Yakoyyill, zahvaljujemo na iscrpnom izvještaju te na opsežnim analizama u privitcima. Dodjeljujemo riječi međugalaktičkoj enciklopediji i već pokušavamo komunicirati koristeći ih:

Tako mi je drago što se vraćate i diže mi se kurac pri samoj pomisli da je ovaj isusov zadatak gotov. Stvarno smo seronje što smo vas poslali tamo na tako jebeno dugo jer samo priprosta seljačina ne bi razumjela što ste sve proživjeli. Ovi apljavi pederi, ovdje u Intergalaktičkom vijeću, jebu mamu svakom tko vas spomene u pogrešnom kontekstu. Za nas ste jebeni heroj i pička materina svima onima koji misle drugačije. Za nas ste bogiss!

Ova drolja preklapača, Praa Larinaaa, je napaljena ko kurac na vaš povratak. Čak je i sama jebeno zatražila da vam uputi završnu riječ.

 

Obavijest!

Jebote, Yakoyyill, nisam vjerovala da ćeš uspjeti. Ti stari, sjebani,

štrokavi majmune. Već nam je pun kurac čekanja i svi pripremamo veliki doček. Svaka čast na podacima! A sada, ne budi pička, i odi na mjesto sastanka da prebacimo tvoje štrokavo pedersko dupe kući.

 

Glavna izvršiteljica GE, Praa Larinaaa

 

MSWERR PORTAL ZATVOREN

 

Advertisements

One Response to “Ivan Lutz; JEZIKOSLOVAC”

Trackbacks/Pingbacks

  1. Najčitanije priče na ZONE SF KNJIŽEVNOSTI | ZONE SF KNJIŽEVNOSTI - December 10, 2013

    […] Ivan Lutz; JEZIKOSLOVAC […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

%d bloggers like this: