Ratko Martinović: CRVENI PLANET

28 Jan

OLYMPUS DIGITAL CAMERAČetvrti kamenčić od Sunca… Tko bi rekao da imamo priliku napustiti vlastiti dom i pokušati obogatiti tuđi? Pretvaranje ničega u nešto do danas je bilo isključivo i ekskluzivno rezervirano za drevna božanstva, a danas je znanost bahato uzela sve u vlastite ruke.
Svi kontinenti spremaju se za kreiranje atmosfere na pitomom Crvenom planetu, kako volimo nazivati našu konačnu destinaciju. Planet prepun pustinja uz otkrivenu vodu bit će destinacija nama, odabranim znanstvenicima i astronautima, za tri glavne faze – podizanje atmosfere, održavanje povoljne temperature u atmosferi i, ono najvažnije, održavanje atmosfere u orbiti, da ista ne bi poput duha pobjegla u svemir. Nakon stvaranja ovih bitnih uvjeta slijedi importiranje kemijskih elemenata potrebnih za daljnji razvoj života, a to „sijanje“ ostvariti ćemo uz pomoć nuklearnih glava prilagođenih prema ovom plemenitom cilju. Na tisuće pripadnika naše rase već godinama se priprema za rezultate što će spasiti naš planet koji je na izdisaju, jednostavno ne vjerujemo u mogućnost neuspjeha. Punih 668 dana strepimo, treniramo i radimo simulacije – sve govori da ćemo kao pobjednici doći na naše svemirske luke. Osobno ne bih nikome želio ovakvu sudbinu, naročito kada civilizacija već tisućama godina razvoj temelji na konstantnom usponu. Od pradavnih vremena, gdje smo iz pustinje učili cijeniti vodu i vatru, pa do današnje konačne pobjede znanosti i zdravoga razuma nad ratovima i podjelama plaćamo danak nepromišljenosti. Biološki svijet je uništen, atmosfera je blizu „bijega“, a borba za golu egzistenciju nadmašila je međusobne svađe i okršaje. Tko bi rekao da će naša današnja destinacija, Crveni planet – jednog dana možda biti naziv za naš planet? Kada smo ga prije nekoliko stoljeća pregledavali raznim sondama i letjelicama, tražili smo vodu i inteligentan život, a sada smo primorani sami stvarati takve (ne)prirodne uvjete. Nuklearni ratovi, uništenje atmosfere i klimatske promjene uništile su našu oazu u ovom Sunčevom sustavu… Možda je sve zaista i moglo drugačije, no ovo je jedina nada da će nas povijest zapamtiti, makar kao izbjeglice ili prognanike…

***

Sati izgubljeni u čekanju finala misije i leta ka odredištu polako prolaze. Rotacija oko matične zvijezde nikada nije bila duža. Nakon što smo otkrili „smeđeg patuljka“ i binarnu prirodu u našem okruženju, teže nam je pričati o glavnoj zvijezdi kao „glavnoj“. Kao što će nam jednog dana biti teško pričati o našem budućem domu kao o „domu“. Ironija je da smo se tehnološki toliko razvili pa nam je lako drugi svijet replicirati kao naš, a nekada smo bili toliko primitivni da smo vlastiti svijet učinili nepopravljivim čak i za današnji napredak. A još je veća ironija to što nekadašnje oružje masovnog uništenja danas koristimo kao alat masovnog sijanja života. Očito je svemir ipak neutralan, a ne dualan…
U posadi inače ima svega osam ljudi, po tri znanstvenika i vojna astronauta te jedan novinar i političar. Javnost će tako budnim okom promatrati da vojska još jednom ne zabrlja, a kako nam je ovo pretposljednja šansa (postoji i 2.0 verzija projekta), sve su oči uprte u nas. Ne, nismo pod pritiskom… Ne, ovo nam ne otežava i onako težak posao… No, nitko zapravo ne razmišlja o nama, kada se nešto mora onda nije teško, ili tako barem govore. Moj zadatak je praćenje telemetrije i mogu s pravom reći da ću biti u centru pozornosti. I da, neće kriv biti zapovjednik projekta ili stotinu znanstvenika koji stoje iza projekta, neće krivi biti vojnici koji su uništili naš prekrasni planet i neće biti krivi političari koji su to sve dopustili – svima ću biti kriv ja jer najslađe je ubiti glasnika… A ako ništa ne upali, ionako neće biti važno tko je zabrljao jer nam preostaje tek nekih četrdeset godina atmosfere… Sve počinje – glas službenika za lansiranje probija uši, a pogonski motori se pale, počinje putovanje naših života!

***

RAZGLAS: 4, 3, 2, 1… LANSIRANJE POČINJE… „GEA 1“ PROGRAM KREĆE KA SVOJOJ DESTINACIJI – TREĆEM KAMENČIĆU OD SUNCA, CRVENOM PLANETU, I SPASONOSNI PROCES „MARSOFORMIRANJA TERRE“ MOŽE POČETI… DRŽIMO FIGE NAŠIM ASTRONAUTIMA I ZNANSTVENICIMA!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

%d bloggers like this: