Raspisan konkurs regionalnog festivala fantastične književnosti REFESTICON BP 2013 (Bijelo Polje)

20 Jan

logo_refesticon

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje raspisao je konkurs za kratku priču o starim bogovima za zbirku priča pod nazivom ”Nevidbog” za Regionalni festival fantastične književnosti – ”Refesticon” koji se održava od 10. do 12. maja u Bijelom Polju. Direktor ove medijske kuće ističe da je konkurs, koji je objavljem u dnevnim novinama i sajtovima u regionu, izazvao veliko interesovanje i da je već pristiglo nekoliko priča iako je krajnji rok 15. april. ”Riječ je o prvom festivalu ove vrste u Crnoj Gori koji radimo u saradnji festivalima iz regiona. U sklopu festivala planiran je niz aktivnosti, a pored objavljivanje zbirke priča, promovisaćemo pomenute festivale iz regiona, zatim izdvačke kuće i autore žanrovske književnosti, imaćemo izložbu slika mitski ciklus akademskog slikara Džeka Hožića i koncert srednjevjekovne muzike, a posebno ćemo se potruditi na našim gostima pokažemo i kulturno istorijske spomenike i prirodne potencijale našeg grada” istakao je direktor Rabrenović.
On kaže da je cilj Festivala je da se afirmiše kulturna scena Crne Gore, da dođe do razmjene ideja i umjetničkih djela u regionu pa je stoga i žiri sačinjen od članova iz zemalja iz susjetstva među kojima su Adnadin Jašarević iz BiH pisac i organizator Zekona, Davor Šišović iz Hrvatske organizator festivala fantastične književnosti u Pazinu i Dragoljub Igrošanac iz Srbije glavni urednik sajta art-anima posvećenog fantastičnoj književnosti.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Rabrenović kaže da su sredstva u iznosu od 7.340,00 eura dobili kao sufinansiranje od Komisije za raspodjelu dijela prihoda od igara na sreću što je dovoljno da se krene u realizaciju projekta i dodaje da je u narednom periodu potrebno obezbjediti sponzore koji su zainteresovani za podršku ovakvim projektima.
”Tematika festivala je naučna fantastika, epska fantastika, fantazija i horor, kaže u ime organizacionog odbora Rabrenović. ”Došli smo na ideju da zbirka iz više razloga nosi naziv Nevidbog. Prije svega htjeli smo da se podsjetimo prvog crnogorskog romana čiji je autor naš oproslavljeni sugrađanin Risto Ratković jer se ove godine navršava 110 godina od njegovog rođenja, jer je on u svojim djelima neprestano tragao za bogom u koga nije vjerovao i jer su priče o starim bogovima zajedničke cijelom regionu” rekao je direktor radija.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

Beleg

fantastika kratka priča aforizam haiku

Kafa, poezija i mačke.

Ljubavna poezija s mirisom kafe

DIDASKALIJE

TEATARSKI BLOG

ANTO ZIRDUM

bh fantasy

ZONE SF KNJIŽEVNOSTI

B-H-S-C GOVORNO PODRUČJE

KNJIŽEVNI KUTAK

Jasmina Hanjalić

%d bloggers like this: